Endodòncia
Go to Top

Endodòncia

Valoració

L’Endodòncia no és més que el tractament de la part interna de les dents i molars (queixals). Existeixen diferents raons per les que un pacient pot necessitar una Endodòncia o Tractament dels Conductes Radiculars de la seva dent o molar. Aquest tractaments és comunament anomenat com a matar el nervi. A la nostra Clínica Dental, ESTUDI DENTAL BARCELONA, comptem amb professionals Especialistes en Endodòncia, entrenats per a realitzar el procediment més adequat per a cada cas.

VIDEO DE TRACTAMENT DE ENDODÒNCIA A BARCELONA

Les causes més comuns que porten a aquest tractament, són les càries molt profundes que arriben al nervi de la dent i les fractures de dents o molars (queixals) que exposen el seu nervi i per tant, produeixen molt mal.

ENDODÒNCIA PER CÀRIES DENTAL

En aquest cas de la càries profunda, és important destacar que es poden donar 2 processos:

  1. La càries pot fer que el nervi es mori lentament, sense que el pacient senti pràcticament cap dolor. D’aquesta manera, el nervi comença a necrosar-se (morir-se) produint una infecció, que desencadena una reacció inflamatòria i destrueix l’os que envolta a la dent. En aquests casos, els símptomes solen ser molèstia al mastegar i/o una sensació de batecs o punxades al voltant de la dent. Davant d’aquests símptomes d’infecció, la dent ha de ser tractada d’immediat, ja que en molts casos, si el pacient ignora aquests símptomes de dolor lleu, llavors es forma l’abscés o flegmó , que produeix una inflamació intraoral (a la geniva) i a vegades si és molt severa, produeix una inflamació extraoral (a la cara). En ambdós casos el pacient sent dolors forts i ha d’acudir a la Clínica Dental, per a que el Dentista Especialista en Endodòncia, li realitzi una endodòncia o tractament de conductes, comunament anomenada matar el nervi.
  2. L’altre procés, es dóna quan la càries toca al nervi, però el nervi pateix una inflamació aguda, desencadenant un dolor fort. En aquest cas el pacient també ha d’acudir  a la Clínica Dental, per a que el Dentista Especialista en Endodòncia, li realitzi una endodòncia o tractament de conductes (matar el nervi).

ENDODÒNCIA PER FRACTURA DENTAL

En el cas de les fractures de dents o molars (queixals), aquestes poden produir mal immediat quan el nervi queda exposat, perquè pateix un procés inflamatori i produeix molt dolor.

Els casos de fractures poden ocórrer per varies causes:

  1. Càries profundes que no hagin sigut detectades pel pacient, ja que s’inicien entre la unió de les dents i el pacient no sap que la càries està a allà. Generalment la dent o molar (queixal), es fractura quan el pacient està mastegant i partir d’aquest moment, comença a sentir mal amb l’aigua freda, mal amb l’aire i dolor al mastegar, entre d’altres. En aquest cas el pacient també ha d’anar a la Clínica Dental, per a que l’Especialista en Endodòncia, li realitzi el tractament de conductes o endodòncia (matar el nervi).
  2. Les fractures també es poden produir per traumatismes, bé sigui per caigudes, per mastegar quelcom dur inesperadament o per cops rebuts a la cara per accidents, entre d’altres. En aquests casos les dents poden tenir moltes respostes diferents, però si el traumatisme produeix exposició del nervi, i per tant, dolor sever sense tocar la dent, un mal espontani i mal només perquè entri aire a la boca; Llavors haurà de ser tractat a la Clínica Dental, pel Dentista Especialista en Endodòncia, mitjançant un tractament de conductes o endodòncia (matar el nervi).

DOLOR EN DENTS AMB EL NERVI JA TRACTAT

En els casos a on hi ha dolor en dents que han sigut tractades prèviament, generalment la dent està patint un procés infecciós per microfiltració de bactèries o per fractura. Aquests casos són molt complexes i han de ser valorats i tractat pel Dentista Especialista en Endodòncia. En els casos a on la dent o el molar (queixal) pugui ser tractat novament es realitzarà una REENDODÒNCIA, que consisteix en la neteja i desinfecció de la dent o molar afectant.

ALTRES CASOS QUE TAMBÉ HAN DE SER TRACTATS PER L’ENDODONCISTA

TRAUMATISMES DENTALS SENSE EXPOSICIÓ DEL NERVI

Encara que algunes fractures de dents, molars o queixals, no  produeixin una exposició del nervi, és molt important que s’acudeixi a la Clínica Dental, per a ser valorat i controlat pel Dentista Especialista en Endodòncia, ja que derivat d’aquests traumatismes i amb el pas dels mesos, poden donar-se canvis que portin conseqüències negatives a les dents afectades.

A continuació s’enumera una sèrie de situacions per traumatismes, que també han de ser valorades i controlades pels dentistes especialistes en endodòncia:

FRACTURA DENTAL

Només fractura sense exposar el nervi a la superfície i per tant, no necessitarà tractar el nervi, però si una valoració i control amb l’especialista en endodòncia.

DOLOR DENTAL AL TACTE O AL MASTEGAR

Traumatisme amb o sense fractura dental sense exposar el nervi, però que produeix mal al tacte i al mastegar. Això es deu a que s’ha produït una inflamació dels teixits periodontals (geniva), al voltant de la dent i per tant, es requerirà una avaluació del nervi per part de l’especialista en endodòncia, per valorar si el nervi està afectat o no, amb controls successius, durant un període de fins a 1 any.

MOVILITAT DENTAL

Traumatisme amb o sense fractura dental, sense exposar el nervi a la superfície, que produeix mobilitat de la dent i per tant, dolor davant de qualsevol contacte amb la dent afectada. En aquest cas, la dent i el nervi també han de ser avaluats per l’especialista en endodòncia, amb controls successius durant 1 any.

INTRUSIÓ DENTAL

Traumatisme amb o sense fractura sense exposar el nervi a la superfície, a on la dent s’introdueix a  la mateixa geniva, es veu més curta o la dent surt de la geniva i es queda més llarga del normal. En ambdós casos haurà de ser valorat i tractat per l’especialista en endodòncia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*